Stor undersøgelse giver ny viden om cykelpendlerne på supercykelstierne

En ny brugerundersøgelse foretaget på tværs af de 16 etablerede supercykelstier i hovedstadsregionen, giver helt nye og aktuelle indsigter i cyklisternes transportvaner og adfærd. Undersøgelsen viser f.eks. at brugerne på supercykelstierne i gennemsnit pendler 18 km på cykel, selvom mange både har hjemmeboende børn og bil til rådighed. Den viser også, at fysisk og mental sundhed er de to største motivationsfaktorer for dem, der pendler på cykel.

I sensommeren 2024 blev tusindvis af cykelpendlere på de 16 etablerede supercykelstier stoppet midt i myldretidstrafikken på deres cykeltur til eller fra arbejde eller uddannelse. Her blev de inviteret til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse, som hele 1.167 brugere af supercykelstierne gennemførte. For at sikre at undersøgelsen repræsenterer de regionale pendlere blev brugerne stoppet på 14 forskellige lokationer på det eksisterende supercykelstinet og uden for det centrale København.

Supercyklisterne cykler langt!
Den gennemsnitlige turlængde respondenterne cyklede, den dag de blev stoppet for at deltage i undersøgelsen, var hele 18,27 km. Altså én vej. Det er imponerende højt. Og man fristes til at tro, at distancen trækkes op af motionscyklister på langtur. Men flere andre pointer fra undersøgelsen peger på, at undersøgelsen har fået fat i nogle cykelpendlere, der faktisk bare cykler ret langt:

  • Respondenterne blev stoppet i hverdagene og i morgen- eller eftermiddagsmyldretrafikken
  • For 94 % af respondenterne er transport til og fra arbejde ét af deres tre primære formål med at cykle
  • 81 % har angivet at de benytter cyklen som transportform hver dag eller næsten dagligt

Der er altså god grund til at tro på, at den gennemsnitlige turlængde på 18,27 km er med til at tegne et billede af den regionale cykelpendlertrafik på supercykelstierne. En distance, der i høj grad er konkurrencedygtig med pendlerdistancerne i regionen med bil og kollektiv transport, der er hhv. 17,6 km og 17,3 km.

Ser man på medianlængden cyklede halvdelen af brugerne under 13 km, mens den anden halvdel cyklede over 13 km. Og 63 % af brugerne cyklede mellem 5-19 km på den tur, hvor de blev inviteret til undersøgelsen.

Supercyklisterne har både bil og børn, men vælger stadig cyklen til pendling
Undersøgelsen viser, at 81% benytter sig af cyklen hver dag eller næsten dagligt. Kun 8 % benytter sig af bil på trods af, at 49 % af respondenterne altid en bil til rådighed i hverdagen, mens 18 % sommetider har. Til sammenligning har også 49 % af familier i Region Hovedstaden rådighed over bil. Af de der altid eller sommetider har bil til rådighed, har 64 % angivet at de alligevel altid pendler på cykel de dage, de har bil til rådighed.

Det er lidt under halvdelen af respondenterne, der har hjemmeboende børn. Der er i undersøgelsen imidlertid ikke en nævneværdig forskel på, hvor ofte respondenter med hjemmeboende børn vælger at pendle på cykel, når de har bil til rådighed, i forhold til respondenterne uden hjemmeboende børn. 65 % af brugerne, der har hjemmeboende børn, vælger stadig at pendle på cykel de dage, hvor de har bil til rådighed. Af dem uden hjemmeboende børn er det 63 %.

Desuden viser undersøgelsen, at etableringen af supercykelstierne har fået 22 % til at cykle mere. Kigger man nærmere på denne femtedel af brugerne, vurderer næsten halvdelen, at de før kørte mere i bil.

Undersøgelsens resultater viser i øvrigt også at 53 % af respondenterne cykler lige så meget om vinteren som om sommeren, og flere nævner tilmed det at opleve årstidernes skiften, som noget de sætter pris på ved deres daglige pendlertur.

Fysisk og mental sundhed er den helt store motivation til at vælge cyklen
Det er hverken cyklens CO2-besparelser eller cyklen som en billig transportform, der får supercyklisterne til at træde i pedalerne. Det er derimod muligheden for at få fysisk motion og pleje den mentale velvære, der motiverer folk til at sætte sig i sadlen. Hele 86 % af brugerne har angivet fysisk sundhed og motion som én af de tre faktorer, der motiverer dem mest til at cykle i hverdagen. 46 % har angivet mental velvære som faktor. Blot 32 % og 28 % har angivet dét, at cyklen er henholdsvis hurtig eller billig som faktorer.

Mange pendlere betragter cykelturen til og fra arbejde som deres daglige motion, hvor de mærker cykelturens gavnlige effekt på krop og sjæl, mens hjernen renses for bekymringer og stress. Faktisk har hele 89 % af respondenterne angivet, at de føler sig gladere i hverdagen, når de cykler, mens 71 % føler sig mindre stresset i hverdagen, når de cykler.

Men hvad så med klimaet?
Det er ikke fordi klimaet ikke er vigtigt for pendlerne på supercykelstierne. Faktisk er klimaet den tredje mest angivet motivationsfaktor for respondenterne (33 %), men stadig langt sjældnere angivet end fysisk og mental sundhed. Til gengæld viser undersøgelsen, at det er vigtigt for 69 % af brugerne at deres daglige transportformer er klimavenlige. Klimavenlige transportformer dækker givetvis også over andet end cyklen, f.eks. kollektiv transport og elbiler. Klimaet er således vigtigt for respondenterne, men i hverdagen motiveres de i høj grad af noget andet.

Undersøgelsen understreger altså, at selvom cyklen i et større perspektiv bidrager til mindre CO2-udledning og er god for klimaet, hvilket også er vigtigt for mange cykelpendlere, er det den direkte påvirkning af personlige og kropslige behov og velvære, der er altafgørende for at vælge cyklen. Dette kan også indikere, at der er endnu større potentiale ved at arbejde med cykelfremme med fokus på fysisk og mental sundhed, end der er ved at bruge klimaet som løftestang.

Supercyklisten er ikke én type
På baggrund af den tværgående brugerundersøgelse bliver en ting tydelig: Supercyklisten er ikke én type:

  • 57 % er mænd, 43 % er kvinder
  • De er både unge og ældre – 47 % er mellem 46-65 år
  • 54 % af brugerne cykler på en helt almindelig cykel, enten klassisk cykel eller citybike, mens 21% cykler på en eldrevet cykel, og 19 % cykler på en racercykel
  • Nogle har hjemmeboende børn og andre har ikke
  • Nogle har bil til rådighed og andre har ikke
  • Og endelig bor de i hele regionen

Det er med andre ord ikke muligt at putte supercyklisten i én bestemt kasse – i hvert fald ikke på baggrund af denne undersøgelse. De største fællestræk for alle brugerne i denne undersøgelse er, at de cykler til og fra arbejde, de cykler dagligt eller næsten dagligt, og de er motiveret af fysisk og mental sundhed. Og det kræver ingen superkræfter.

Vil du vide mere om undersøgelsen, så læs rapporten, der ligger tilgængelig på supercykelstiernes hjemmeside www.supercykelstier.dk/publikationer  

FAKTA OM BRUGERNE AF SUPERCYKELSTIERNE
I 2024 gennemførte Supercykelstisamarbejdet en tværgående undersøgelse af brugerne af supercykelstierne. Respondenterne blev rekrutteret på supercykelstier i myldretiden på 14 forskellige steder i regionen – alle uden for det centrale København. Over 1.100 respondenter deltog og undersøgelsen viste blandt andet, at:

  • 81 % af respondenterne cykler dagligt eller næsten dagligt.
  • 54 % af respondenterne kører på en almindelig cykel, mens 21 % kører på elcykel
  • Den gennemsnitlige turlængde blandt respondenterne er 18,27 km. 63 % af respondenterne cyklede mellem 5 og 19 km på den tur, hvor de blev inviteret til undersøgelsen.
  • 67 % af respondenterne har bil til rådighed. Heraf vælger 64 % alligevel altid at pendle på cykel.
  • 43 % af respondenterne har hjemmeboende børn. 65 % af dem, der har hjemmeboende børn, vælger altid at pendle på cykel, selvom de har bil til rådighed.
  • 40 % kombinerer cykel og tog mindst 1-3 gange om måneden
  • 44 % af de brugere der vurderer, at de cykler mere på grund af supercykelstierne, kørte før mere i bil.
  • Fysisk sundhed motiverer 86 % til at cykle, mens mental velvære er en motivation for 46 %.
  • Blandt de respondenter, der har angivet at motionsturen er et af deres primære formål med at cykle, cykler over halvdelen på en almindelig cykel.
  • 89 % svarer, at de er gladere i hverdagen, når de cykler, mens 71 % svarer at de er mindre stressede.