Borgmesterudfordring – 11 år yngre på en måned

Syv borgmestre fra hovedstadsregionen har sat en tyk streg under, at det virkelig kan betale sig at skifte passiv transport ud med cyklen. I en måned deltog de i Supercykelstiernes ”Borgmesterudfordring”. Det betød, at de i maj lod bilen stå i garagen og i stedet trampede i pedalerne, så ofte det var muligt. Gevinsten er tydelig. Borgmestrene er blevet både yngre og sundere.

Som en del af udfordringen gennemgik de syv borgmestre en sundhedsmåling både før og efter, udfordringen gik i gang. Og de målinger viser, at der er forbedringer på flere områder. Det gælder kropsalder, blodtryk, hofte-/taljemål, kolesterol og vægt. Borgmestrene er for eksempel tilsammen blevet 11 år yngre og 10,2 kilo lettere.

“Jeg er glad for at kunne se, at de der relativt få ændringer, som jeg har lavet i den måned, har vist så synlige resultater. Det er jo virkelig en øjenåbner for, at der ikke skal så meget til,” siger Michael Ziegler. Han er borgmester i Høje-Taastrup og oplevede, at valget af cyklen i maj betød et markant forbedret kondital, en lavere fedtprocent, og en kropsalder, der faldt med knap fire år.

Elcyklen gjorde en forskel i Frederikssund

Samme flotte fremgang har borgmesteren i Frederikssund mærket. John Schmidt Andersen valgte i forbindelse med udfordringen at køre på elcykel, og i løbet af maj måned tilbagelagde han 474 kilometer, kilometer han før udfordringen ville køre i sin bil. At det blev på elcyklen betød et vægttab på 3,6 kilo, et forbedret kondital, og en kropsalder der faldt med to et halvt år fra første til anden sundhedsmåling.

“Det glæder mig, og det viser jo, at det hjælper bare at gøre en lille smule. Og jeg føler jo ikke, at jeg har ændret særligt meget for at nå hertil,” lyder det for John Schmidt Andersen.

En dokumenteret bedre sundhed motiverer

De positive tal kommer bag på borgmesteren i Hvidovre, Helle Adelborg. Hun nåede 121 kilometer på sin egen almindelige cykel, og hun tabte 3,5 kilo, fik et bedre kondital, et bedre blodtryk og en kropsalder der faldt med fire år.

“Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det her ikke er en motivationsfaktor for at fortsætte med at tage cyklen. Så for mig er det en motivation. Og så kan jeg mærke, at jeg bliver glad af det,” forklarer hun.

Fakta

  • 7 borgmestre deltog fra Ballerup, Hvidovre, Albertslund, Furesø, Fredensborg, Frederikssund og Høje-Taastrup Kommuner.
  • Tilsammen cyklede de 1200 km i maj måned
  • John Schmidt Andersen, borgmester i Frederikssund, cyklede på elcykel og kørte 474 km
  • Borgmestrene tabte sig tilsammen 10,2 kilo
  • Borgmestrene blev tilsammen 11 år yngre
  • Borgmestrene forbedrede vægt, kropsalder, kolesteroltal, kondital, blodtryk og hofte-/taljemål.