Borgmesterudfordring

Syv borgmestre i Region Hovedstaden har sagt ja tak til en invitation og til en udfordring! Nemlig at skifte bilen ud med cyklen i hele maj måned. For at sætte fokus på, at flere af os skal vælge pedalerne i stedet for speederen. For miljøet. For sundheden. Og for at finde en løsning på den trængsel, der stadig bliver tungere og tungere på vejene i hovedstadsområdet.

De syv borgmestre skal i forbindelse med ”Borgmesterudfordringen”, som er arrangeret af Sekretariatet for Supercykelstier, cykle til og fra arbejde minimum tre dage om ugen – gerne flere.

Og alle syv vil både før og efter gennemgå sundhedsmålinger, der skal vise, hvad det kan betyde for den enkelte at vælge pedalkraften frem for den passive transportløsning.

Helt personligt for mig er det som at få et spark bagi. Nu skal vi lige op på cyklen igen. Jeg tror, den her borgmesterudfordring er med til at gøre os borgmestre mere bevidste. Vi ved det jo godt, men det der med at vi så får sådan en udfordring og skal prøve det selv, det gir jo en større forståelse, siger Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre.

Lige nu vælger seks af de syv borgmestre oftest eller altid den passive transport, når de skal fragte sig til og fra arbejde. Fordi det umiddelbart er det nemmeste:

Det er blevet en vane for mig at tage bilen på arbejde, fordi jeg synes, det er det mest praktiske. Men nu har jeg sagt ja til at være med i den her udfordring for at få lagt sådan en presbold på mig selv for at få ændret den vane. Jeg vil rigtigt gerne være et godt eksempel, forklarer Steen Christiansen, der har sit borgmesterkontor i Albertslund.

Og netop det med at være et godt eksempel – det betyder meget for de syv deltagere

Jeg vil gerne gå foran. Det er jo meget fint, at vi sidder heroppe på rådhuset og laver sundhedspolitik og sundhedsprofiler for borgerne og sidder og ømmer os over, at sundheden vender den tunge ende nedad, og at vi har mange borgere, der ikke rør sige – og så går vi ud i bilen og kører hjem …. Jeg vil i virkeligheden gerne signalere, at det gælder os alle sammen, siger Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler.

Udover sundhedsaspektet så fylder også den voksende trængsel på vejene meget hos de syv borgmestre, og de håber, at de kan være inspiration til, at flere vil droppe bilen og i stedet hoppe op på cyklen.

Ballerup er jo en rigtig pendlerkommune. Der er mange, der pendler ind og mange, der pendler ud. Hvis flere cyklede, ville vi undgå alt det her trafikkaos. Folk ville blive sundere, og det ville være billigere, lyder det fra byens borgmester Jesper Würtzen.

Og han bakkes op af kollegaen Ole Bondo i nabokommunen Furesø.

Vi er også ramt af en tæt morgentrafik, hvor mange tager bilen hele vejen ind til København eller ned til stationen. Så hvis vi kan få flere til at tage cyklen, så vil vi være på vej til at løse et trængselsproblem.

Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen tager lige nu bilen hver dag. Men i hele maj er hans ambition at cykle de ni kilometer ned til rådhuset og hjem igen hver eneste dag.  Og netop det gør, at han er nødt til at planlægge en lille smule. Både i forhold til rent tøj på rådhuset og en bil samme sted i tilfælde af, at han har møder langt væk. Men det skræmmer ham ikke, at der er lidt logistik, der skal på plads.

Jeg var ikke i tvivl, da invitationen kom. Selvom mange sagde, at det kan ikke lade sig gøre med det job, du har, så besluttede jeg med det samme at sige ja. Og det at folk siger, at det ikke kan lade sig gøre, det giver mig jo bare endnu mere blod på tanden til at vise, at det kan det. Jeg har også et ansvar som borgmester for at vise andre, at det kan lade sig gøre med den rette planlægning, mener John Schmidt Andersen.

Borgmesterudfordringen løber fra den 1.-31.maj, og de syv deltagende borgmestre er Thomas Lykke Pedersen fra Frederikssund, Ole Bondo fra Furesø, Jesper Würtzen fra Ballerup, Steen Christiansen fra Albertslund, Michael Ziegler fra Høje Taastrup og Helle Adelborg fra Hvidovre.